BRYGGUDDEN     Text: Cecilie Östby // Illustration: Löfberg Fastigheter

Urban stadsdel med doft av kaffe

Vi vill att Bryggudden ska spegla hela staden, säger Tomas Rhöse, vd för Löfberg Fastigheter.

Sedan 2013 har det 21 våningar höga huset som står längst ut på Bryggudden stått i ensamt majestät. Men det har bara varit början för en levande stadsdel med över 300 nya lägenheter, småföretag och barnomsorg.

 

– Förhoppningsvis vill fler barnfamiljer flytta hit. Vi vill att stadsdelen ska spegla hela staden när Bryggudden är färdig, säger Tomas Rhöse, vd för Löfberg Fastigheter.

Det tar bara några minuter att promenera från Stora torget till Bryggudden. Under de minuterna öppnar sig en ny stadsdel som håller på att växa fram vid Inre hamn.

 

Löfbergsskrapan finns vid infarten och har sedan 1960 spridit en rostad kaffedoft över de historiska magasinen längs med kajen.

 

Men det som tidigare var en plats man knappt vågade sig till, med sina övergivna magasin och mörka gränder, håller nu på att i snabb takt förvandlas till en attraktiv modern, urban stadsdel.

 

– Det är enormt tillfredsställande att få se hur en levande stadsdel växer fram ur en vision som funnits i nära tjugo år, säger Tomas Rhöse.

 

Tanken är att ta vara på det industriella ursprunget in i en modern stadsmiljö. Vi vill skapa en levande central stadsdel där man arbetar, bor och besöker för att det som finns där inte går att få någon annanstans i Karlstad.

 

– Jag tänker på den charmiga hamnmiljön som successivt blir alltmer levande, säger Tomas Rhöse.

 

Längst bort på Bryggudden, till viss del ute i vattnet, ligger Karlstads högsta bostadshus i ensamt majestät. Det är ritat av Gerth Wingårdh i samarbete med arkitektfirman Tengbom. En del har sagt att huset bidragit till att lyfta Karlstad som arkitektoniskt varumärke. Andra har jämfört det 21 våningar höga huset med sin mörka tegelfasad med Malmös Turning Torso. Men huset har ännu inte fått något namn.

 

– Det vore kul om det nya landmärket fick ett fint namn. Alla förslag är välkomna, säger Tomas Rhöse.

 

– Det fanns de som målade upp ett skräckscenario att huset skulle stå som ett halvfullt spökhus för att det skulle vara för dyrt att bo där. Sedan 2013 när huset stod klart upplever vi att efterfrågan har ökat efter sjönära lägenheter. Vi har redan kö på lägenheter till projekt vi inte ens har ännu, säger Tomas Rhöse.

 

Bryggudden ska stå färdigt 2021 ”om vi har samma medvind och nedförsbacke som vi har nu” med över 300 nya bostadsrätter och hyresrätter, småföretag, livsmedelsbutik och barnomsorg.

 

– Löfberg vill fortsätta vara en del av samhällsutvecklingen i Karlstad, säger Tomas Rhöse.