SANNAFÄLTETS SPORTCENTRUM     Text: Cecilie Östby // Foto: Friskis och Svettis

Sannafältet – här samlas idrotten

Det nya idrottsområdet Sannafältet ligger i norra delen av Karlstad tätort, söder om Södra Råtorp och är sen tidigare planlagt för idrottsändamål.

Visionen har varit klar sedan länge. Sannafältets Sportcenter ska samla elitidrottare och motionärer till en och samma plats. Först på plats är Friskis och Svettis som flyttade in i nya lokaler i april.

Det känns kul att få vara en del av Karlstads nya framsida, säger Kristina Ling, verksamhetschef på Friskis och Svettis.

 

Arenan på Sannafältet kommer rymma fyra olika områden för olika idrottstyper.

 

Planerna ligger färdiga för friidrottsområdet med kastplaner, inomhushall, uppvärmningsytor och utomhusarena för 5 000 åskådare. Konstgräsplanens publikkapacitet planeras till 5 000 åskådare och hemmaarenan för amerikansk fotboll till 500 åskådare. En motionscentral kommer att bli utgångspunkt för olika motions- och friluftsaktiviteter i den närliggande 12-skogen.

 

– Vi ser att det finns samordningsvinster för infrastrukturen och att man kan nyttja vissa lokaler tillsammans, säger Margareta Nilsson, projektledare på teknik- och fastighetsnämnden.

 

Än så länge är det här bara en vision, eftersom kommunen saknar pengar för att genomföra bygget själva. De enda som har nappat på att flytta hit än så länge är Friskis och Svettis.

 

– Jag har en vision att man som familj kan komma till Sannafältets Sportcenter och medan barnen till exempel tränar fotboll kan föräldrarna komma till vår mötesplats och träna eller kanske ta en promenad i elljusspåret. Men just nu är det bara vi, säger Kristina Ling.

 

Margareta Nilsson välkomnar fler föreningar och företag att investera i det tänkta sportcentret.

 

– Allt som händer när det gäller arrangemang, evenemang och möjlighet att träna för alla är en vinst för Karlstad, säger hon.

 

För Friskis och Svettis har flytten till Sannafältet inneburit ett lyft. Det strategiska läget och större träningsytor har bidragit till att såväl medlemsantalet som besöksstatistiken har ökat. Vi har också märkt att fler tränar oftare och provar på många olika träningsformer.

 

– Vi känner oss ensamma och väntar nu på att resten av idrotten kommer hit. Jag hoppas att vår etablering kan inspirera andra aktörer och verka som en katalysator för den fortsatta etableringen här på Sannafältet, säger Kristina Ling.

Jag hoppas att vår etablering kan inspirera andra aktörer till den fortsatta etableringen på Sannafältet, säger Kristina Ling.