Denna artikel är en annons

Långsiktighet och trygghet är
ledord hos Lundbergs

På Strandvägen bygger Lundbergs 2-våningshus med 18 lägenheter som ska vara klart om ett år.

Kvarteret på Norrstrand består idag av en parkeringsyta och ett gatukök. Ambitionen är att skapa 140 moderna och ändamålsenliga bostäder som hyresrätter utmed Rudsvägen nära till kollektivtrafik, badhus, skolor, livsmedelshandel och centrum.

Det nybyggda Samhälls-byggnadshuset i Inre hamn.

– Vi har en familjär känsla i Lundbergs, säger Peter Lundgren, regionchef för Lundbergs Region Väst.

Det nya Samhällsbyggnadshuset på Gustaf Lovéns gata är byggt av Lundbergs i Karlstad.

En byggnad med sammanlagt sex plan och en uthyrningsbar yta på cirka 5 700 kvm där det idag jobbar 300 personer.

 

Fastigheten är byggd enligt standard Miljöbyggnad Guld, vilket bland annat innebär höga krav på både energiförbrukning, produkter och materialval.

 

I somras flyttade kommunen in och under hösten blev kontorslokalerna nominerade till ”Sveriges snyggaste kontor”.

 

– Det här är det första stora kontorshuset som byggts i Karlstad på 20 år, säger Peter Lundgren.

 

Peter är regionchef för Lundbergs Region Väst, vilket innebär orterna Karlstad, Arvika, Örebro och Göteborg. Regionkontoret ligger i Karlstad.

 

Lundbergs, som grundades i mitten av 1940-talet, är en av de stora privata fastighetsägarna i Sverige, med centralt belägna bostäder, kontors- och butikslokaler på flera orter i Sverige.

 

I Karlstad har Lundbergs cirka 1 000 hyreslägenheter i både naturnära och centrala områden, i bland annat Haga, Viken, Norrstrand och på Herrhagen, men även kontors- och butikslokaler med hyresgäster som Skatteverket, Åhléns och Filmstaden.

 

– Vi förvaltar runt 30 000 kvadratmeter kontors- och butiksytor, mitt i centrala Karlstad, berättar Peter Lundgren.

 

– Just nu har vi bara en ledig lokal och det är en butikslokal på 115 m² i det nybyggda kontorshuset i Inre hamn.

 

– Vår ambition är att ta fram egna byggrätter som vi sedan projekterar en fastighet på och därefter förvaltar vi den i egen regi, alltså från ax till limpa.

 

Lundbergs bygger även nya hyresrätter, och ligger bakom det som ska bli det nya Sundsta torg med cirka 140 lägenheter. I Haga planerar man att bygga cirka 100 lägenheter och där kommer även HSB Värmland att bygga cirka 100 bostadsrätter.

 

På Strandvägen bygger man tre stycken tvåvåningshus med totalt 18 lägenheter som ska vara klart för inflyttning om ungefär ett år.

 

– Vi kommer förmodligen att ha byggt runt 250 lägenheter inom två till tre år i Karlstad, säger Peter Lundgren.

 

Hela Lundbergs affärsidé är att långsiktigt äga, förvalta och förädla bostads- och kommersiella fastigheter.

 

– Vi vill gärna vara en stabil hyresvärd med hög kvalitet och en hög servicegrad, säger Peter Lundgren, som själv gått den långa vägen i bygg- och fastighetsbranschen. Han berättar att man bland annat har egna fastighetsskötare, målare, elektriker och snickare vilket är en stor styrka.

 

– Det skapar en familjär känsla. Vi känner varandra väl och vi kan våra fastigheter utan och innan. En stark tradition som ger trygghet för våra hyresgäster.

 

Lundbergs har en egen kö till sina lägenheter. De har allt från 1:or till 5:or och man kan gå in på deras hemsida för att anmäla sig. Just nu står det drygt tusen personer i kön.

 

– Våra lägenheter är ofta väldigt bra planerade men fastigheterna står också idag inför stora ROT-projekt såsom stam- och fönsterbyten. Det gäller att göra rätt åtgärd när man bygger om på fastigheterna och se till det som blir den bästa affären på lång sikt, menar Peter Lundgren.

 

Majoriteten av husen är byggda på 60- och 70-talen men ett av husen är från sekelskiftet.

 

– Vi renoverade det för drygt fem år sedan och fick då pris av både Karlstads kommun och Värmlands museum för den varsamma renoveringen, berättar Peter Lundgren.